C. Mercè Picornell Belenguer

Mercè Picornell és llicenciada en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana) per la Universitat de les Illes Balears i doctora en Teoria de la literatura i literatura comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professora titular d’universitat del departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears, on imparteix docència sobre estudis literaris.

Ha publicat diversos assajos sobre escriptura etnogràfica i testimonial, així com sobre literatura experimental i cultura catalana contemporània. És l’autora de les monografies Discursos testimonials en la literatura catalana recent (2002), Continuïtats i desviacions. Debats crítics sobre la cultura catalana en el vèrtex  1960/1970 (2013) i Sumar les restes. Ruïnes i mals endreços en la cultura catalana postfranquista (2020).

Ha publicat articles en revistes com ara la Catalan ReviewTesserae. Journal of Iberian and Latin American Studies, Catalan Journal of Cultural Studies and CommunicationEls MargesLiminalitiesCuadernos latinoamericanosLetras FemeninasJournal of Catalan Cultural Studies and Communication i Island Studies Journal. Com a membre del grup de recerca LiCETC és coautora dels volums Transformacions: literatura i canvi sociocultural dels anys 70 ençà (2010), Literatura i cultura: aproximacions comparatistes (2009), Poètiques de ruptura (2008) i Textualisme i subversió (2007).

Dirigeix el Màster en Competència Lingüística i Literària (UIB) i la col·lecció TECSED, d’Edicions UIB.

Els seus interessos de recerca actual remeten a dues línies diferenciades: a) les formes de contacte literari i cultural en contextos insulars afectats pel turisme i b) l’aplicació de les propostes dels estudis afectius i els estudis subalterns al tractament de les escriptures en situació de vulnerabilitat (discursos sobre la cura, salut mental, discapacitats, etc).

Com a promotora del col·lectiu “La forma dels somnis”, participa en projectes col·laboratius vinculats a la creativitat, l’escriptura i la salut mental, en el marc dels quals s’ha publicat volum Quimeres: somnis, literatura i salut mental (Di7 edició, 2022).